Handel in CFD’s

Het maakt niet uit of de beurs stijgt of daalt – met CFD’s
kunt u van beide omstandigheden profiteren!

Risicowaarschuwing:

CFD's zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico met zich
mee van snel oplopende verliezen.
68,70 % van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD’s met deze aanbieder. *
Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe CFD’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.

*Stand per 03/2023.

De CFD-handel

Zo bieden CFD's de eenvoudigste mogelijkheid, om effecten met hefboomwerking te verhandelen.

Condities

De rekening en depothoudende bank voor flatex-klanten is flatexDEGIRO Bank AG. De rekening en de effectenrekening worden over het algemeen gratis beheerd. De market maker voor de CFD-handel is de Duitse effectenhandelsbank Commerzbank AG, gevestigd in Frankfurt.

CFD-condities

CFD-handelsdiensten

Uw toegang tot de hele wereld van Trading via één broker: aandelen, opties, certificaten, fondsen, ETF's en CFD's. Op het moment van de beleggingsbeslissing kiest u of u op de cashmarkt of op de termijnmarkt wilt handelen en welk effect of CFD u wilt verhandelen.

Meer informatie

Aanmelding op de CFD-demorekening

Probeer nu gratis en voor onbepaalde tijd. Met onze CFD-demorekening kunt u spelenderwijs de wereld van CFD's leren kennen. Registreer u zich en test CFD's gratis, zonder verplichting en zonder risico, maar onder reële omstandigheden met 50.000 euro speelgeld.

Probeer gratis een CFD-demorekening

Het Handboek voor het platform

Een gedetailleerde uitleg van de mogelijkheden, modules en functies
van het CFD-handelsplatform is ook te vinden in onze gebruikershandleiding.

Gebruikershandleiding

Definitie CFD:

Een Contract for Difference (CFD), (in het Nederlands: een verschilcontract) is een verschiltransactie met onbegrensde looptijd, waardoor u kunt speculeren op de prijsveranderingen van onderliggende waarden zoals aandelen, grondstoffen, indices, renteproducten of valuta's, zonder dat u deze zelf hoeft te bezitten.

Het verschil tussen de aan- en verkoopprijs van de CFD geeft de winst of het verlies. Verschilcontracten behoren derhalve tot de groep van derivaten binnen de financiële instrumenten.

CFD's zijn vergelijkbaar met andere gangbare derivaten zoals opties en hefboomcertificaten. In vergelijking met deze derivaten, zijn CFD's echter duidelijk transparanter en veel eenvoudiger. Zo is het voordeel van CFD's ten opzichte van andere derivaten dat ze niet alleen betrekking hebben op de basisprijs van de onderliggende waarde, maar deze ook bijna 1:1 weerspiegelen. Of het nu gaat om een aandeel, een index, een grondstof of een obligatie, de CFD heeft altijd bijna dezelfde notering als de onderliggende waarde en volgt de koersveranderingen daarvan. Als de relevante onderliggende waarde waarop de CFD betrekking heeft een minder liquide activa is of als de liquiditeit op de onderliggende markt op bepaalde momenten niet beschikbaar is, kan een markt- of stopmarktorder ertoe leiden dat de order wordt uitgevoerd tegen een andere prijs dan aangegeven in niveau 1. CFD's hebben geen swaptoeslagen, geen verlies van tijdwaarde en geen looptijdlimiet en bieden dus optimale prijstransparantie.

De aankoop van een aandelen-CFD (=long) vervangt het fysieke onderliggende aandeel in termen van winstgevendheid en biedt de houder alle voordelen van een waardestijging van het aandeel. Het geeft hem echter niet het recht om de onderliggende aandelen te verwerven. Een houder van een aandelen-CFD heeft dus geen aandeelhoudersrechten.

De verkoop van een aandelen-CFD (=short) biedt de houder alle voordelen van een waardevermindering van de aandelen, maar in geen geval is de levering van de onderliggende aandelen vereist.

Gedetailleerde informatie over de berekening van de financieringskosten in de CFD-handel vindt u in het actuele tarievenoverzicht.

Voordelen en risico's

De handel in CFD's heeft veel voordelen ten opzichte van de handel in opties en hefboomcertificaten. Aangezien CFD's ook afgeleide producten zijn, zijn er echter ook risico's verbonden aan de handel in CFD's.

Voordelen bij de CFD-handel

Verdienen aan stijgende en dalende koersen

CFD's bieden u de mogelijkheid om zowel lang als kort te gaan. Deze eigenschap is ook het belangrijkste voordeel omdat u zowel op stijgende als dalende prijzen kunt verdienen. Anders uitgedrukt: U kunt CFD's in afwachting van stijgende koersen kopen, dan long gaan en later tegen een hogere koers verkopen. En u kunt CFD's eerst verkopen in afwachting van dalende koersen, dus eerst short gaan, om ze dan later tegen een lagere koers terug te kopen.

Geen volatiliteitsinvloeden

CFD's zijn transparante derivaten waarvan de prijzen bijna 1:1 de koersen van de onderliggende waarden weerspiegelen. Als CFD-trader profiteert u dus voor 100% van de koerswijziging van de onderliggende waarde. De koersen van andere derivaten, zoals opties en hefboomcertificaten, worden daarentegen bepaald door de uitgevende (=emitterende) financiële instellingen, rekening houdend met de looptijd en volatiliteit.

Geen looptijdlimiet

In tegenstelling tot de meeste andere varianten kunt u CFD's bij juiste geld- en risicomanagement over meerdere weken, maanden of zelfs jaren aanhouden.

Geen verdere instellingen zoals looptijd, omega, emittent, etc.

De voor u passende opties of hefboomeffectcertificaten moet u tussen duizenden producten zoeken, lettend op looptijd, Omega, volatiliteit, emittent, Delta, etc. Bij CFD's handelt u eenvoudigweg op de onderliggende waarde.

Handel in een kwestie van seconden op realtime koersen

Met CFD's kunt u direct handelen op de koers van de onderliggende waarde.

Geen bestelkosten voor veel instrumenten

Er worden geen orderkosten in rekening gebracht voor het handelen op index-CFD's, valuta's, grondstoffen en obligatiefutures.

Risico's bij de CFD-handel

Verliesrisico's

Een van de bijzondere eigenschappen van CFD's is het soms vrij hoge hefboomeffect. Met een kapitaalinvestering van 1.000 euro en bijvoorbeeld een margevereiste van 10%, kunt u een positie openen met een handelsvolume van 10.000 euro. Bij een koersstijging van 5 procent stijgt de waarde van uw positie tot in totaal 10.500 euro. Met een belang van 1.000 EUR zou u dus een winst van 500 EUR hebben gemaakt. Omgekeerd kan de markt zich ook tegen u ontwikkelen en u een verlies van hetzelfde bedrag opleveren. Afhankelijk van de marktontwikkelingen kan het hefboomeffect leiden tot een max. totaal verlies van uw belegd vermogen. Dit risico bestaat met name voor posities die 's nachts worden aangehouden, aangezien de koers van de onderliggende waarde die u bij aanvang van de handel op de volgende dag verhandelt, aanzienlijk kan afwijken van de slotkoers van de vorige dag, waardoor het onmogelijk is om de positie tijdig te sluiten.

Financieringskosten door het aanhouden van een positie gedurende een nacht

Wanneer u een positie in CFD's overnight aanhoudt, wordt u een financieringsvergoeding van 3,50% in rekening gebracht op het kapitaal met hefboomwerking, aangezien de CFD-broker het voor u financiert.

Zie voor details over de berekening van de financieringskosten de huidige kosten- en dienstenoverzicht.

De risico's van CFD's komen in het algemeen overeen met die van de onderliggende waarden waarop zij betrekking hebben.

Aangezien de koers van de CFD zich op precies dezelfde manier ontwikkelt als de koers van de onderliggende waarde, hebben fundamentele en grafiektechnische invloeden op zowel de onderliggende waarde als de CFD invloed.

Door de hefboomwerking zijn de risico's hoger dan voor de onderliggende waarde

De koersbeweging van een CFD is identiek aan de koersbeweging van de onderliggende waarde. Het effect op uw belegde kapitaal is echter vele malen groter door de hefboomwerking.

Uitvoering tegen een volumegewogen gemiddelde koers

De "uitvoeringskoers" is in ieder geval de genoteerde volumegewogen gemiddelde prijs (volume-weighted average price, „VWAP“). Daarbij wordt in eerste instantie het genoteerde aantal van het eerste prijsniveau van de marktkdiepte meegenomen. Indien het genoteerde aantal van het eerste prijsniveau niet voldoende is om de order uit te voeren, worden de volgende prijsniveaus van marktdiepte achtereenvolgens gebruikt om de uitvoeringsprijs te bepalen. De marktkdiepte wordt als bestanddeel van het orderboek weergegeven. Het geeft informatie zoals de beste bied-/laatkoersen en cumulatieve contractaantallen per quote tot een vooraf gedefinieerd aantal (levels) van quotes per instrument (bijv. 10 niveaus). De koersen die door de market maker worden gevormd, houden rekening met deze marktdiepte. De koersen zijn dus ook afhankelijk van het beschikbare volume van de referentiemarkt tegen de respectieve koersen. De market maker geeft in dit verband dus ook de prijzen en de omvang van de referentiemarkt weer. De koersen van de market makers kunnen dus ook licht afwijken van de koersen die elders op de markt worden getoond - zonder marktdiepte. Als de relevante onderliggende waarde waarop de CFD betrekking heeft een minder liquide activa is of als de liquiditeit op de onderliggende markt op bepaalde momenten niet beschikbaar is, kan een markt- of stopmarktorder ertoe leiden dat de order wordt uitgevoerd tegen een andere prijs dan aangegeven in niveau 1. Voor u kan dit betekenen dat een uitvoering op marktdiepte kan leiden tot een economisch minder gunstige volumegewogen gemiddelde uitvoeringsprijs (Volume Weighted Average Price/VWAP).

Valutarisico's

CFD's waarvan de onderliggende waarde wordt verhandeld in een andere valuta dan de euro zijn bovendien onderhevig aan het bijbehorende valutarisico.

Diensten in de CFD-handel

Of het nu gaat om vaste pc thuis, om de laptop of mobiel onderweg – de CFD-handel is met al zijn facetten op verschillende manieren mogelijk. De diensten die door flatex in de CFD-handel worden aangeboden zijn divers. Onze partner, een Duitse CFD-market maker, stelt u in staat om via een professioneel CFD-handelsplatform CFD's op aandelen, indices, grondstoffen, valuta's en renteproducten te verhandelen. Wanneer u onderweg bent, kunt u uw CFD's ook verhandelen via apps voor iPhone of Android. 

Alle diensten in één oogopslag

 • flatexDEGIRO Bank AG als rekening-
  en depothoudende bank
 • Duitse CFD-market-maker
 • Alleen een bankrekening en depot openen met eenmalige legitimatieprocedure
 • Voordelige handel van aandelen-CFD's
 • Geen verplichting tot extra inbreng - max. verlies van het totale kapitaal
 • Verhandeling van CFD's, Forex, aandelen, certificaten, fondsen en obligaties via één bankrekening
 • kosteloze handel in indices, grondstoffen, rente en valuta-CFD's
 • Kosteloos CFD-handelsplatform met grafische tool, nieuwsticker en real-time koersen
 • Gratis applicatie voor mobiel handelen met CFD's

CFD-handelsplatform

Met ons kosteloze CFD-handelsplatform kunt u eenvoudig, snel en effectief CFD's verhandelen. U krijgt automatisch toegang tot CFD's via uw klantlogin wanneer u uw CFD-handel activeert.

 • Innovatief panelontwerp
 • Tabbladfunctie = maakt het mogelijk om meerdere modules in één paneel weer te geven
 • Hoogste flexibiliteit = het front-end kan naar individuele behoeften worden aangepast en geconfigureerd
 • Pop-out functionaliteit = elke module, zoals grafieken of watchlists, kan in een nieuw venster worden geopend
 • Grafiekanalyses worden duidelijk weergegeven in een grafiekgalerij
 • One Click Trading betekent eenvoudig en snel handelen - direct via een watchlist
 • Smartphone- en tablet-app voor Android en iOS
 • Referentieprijsgarantie voor alle aandelen in de DAX 30 en EURO STOXX 50
 • smalle spreads zonder requote: bijv. DAX 2 punten vast en EUR/USD vanaf 1 Pip
 • uitvoerige gebruikershandleiding over het CFD-platform
 • ©2022 flatex